0,00 лв.
0
Няма избрани продукти в количката.
Нямате добавени артикули.

Съвети за полезен сън

Какво е качествен сън?

Качественият сън означава дълбок и непрекъснат сън. За да бъде постигнат, ние трябва да се погрижим и предварително да осигурим най- комфортните условия, в които да отпочинем пълноценно през нощта. Изборът на удобен матрак е най- значимата предпоставка за качествен сън.

Кой матрак е комфортен?

Комфортът при сън е индивидуално усещане и въпрос на лично предпочитание. Хората спят по гръб, настрани и по корем. В зависмост от това препоръчаната степен на твърдост и състава на матрака са различни.

Какво да направя, за да спя по-добре?

Отделете достатъчно време, за да изберете своите продукти за сън. Още докато ги разглеждате в магазина е добре да предвидите поне 15 минути за тест и пробване. Проучванията показват, че впечатленията получени от матрак за 10-15 минути прекарани върху него, изключително адекватно показват как ще се чувствате и след по-дългото му използване. Информирайте се обстойно относно структурата и материалите, от които е произведен продукта. Запознайте консултанта в магазина със своите предпочитания и разбиране за комфорт.

Какво трябва да знам за калъфа/прошивката на матрака?

Калъфът/ прошивката на матрака е много важна част от продукта.Тя регулира топлината и влагата по време на сън и тези две характеристики значително влияят върху качеството на съня.

Защо е важно да спим на качествен матрак и е добре да сме сигурни в произхода му?

Въпреки, че прекарваме 33% от живота си в сън, повечето от нас обръщат внимание на матрака едва когато започнат да имат проблеми със съня. За милиони хора по света, липсата на качествено наспиване води до стрес, липса на концентрация, главоболие, схванатост и други подобни проблеми през деня. Това лесно може да бъде избегнато. Покупката на матрак е дългосрочна инвестиция и ползите от подходящ, качествено изработен продукт, избран с внимание и в съответствие с нуждите на спящия, ще се изплаща дълго във времето.

Подходяща ли е мемори пяната за деца?

Избирането на подходящ матрак се налага като задължително през първите месеци от живота на всяко дете, защото именно 0 до 6 месеца то се нуждае от твърда опора върху която да спи. Твърдият бебешки матрак предотвратява опасността от задушаване на бебето, тъй като то не е в състояние да повдигне главата си , когато спи върху твърде мека повърхност. След този период, спането на по-мека повърхност може да бъде опция. Ако се спрете на повърхност с мемори пяна, то нека тя да не е твърде дебела, за да се избегне деформация на гръбначния стълб на детето.

Защо е полезно да сменяме матрака на няколко години?

Много често се сблъскваме с убеждението, че пружината се износва бързо. Това е съвършено погрешно. Обикновено пружинният пакет е последното, което остарява. По-често това са добавъчните материали – пяна, латекс, мемори, филц, които с остаряването се набиват в основата на еднолицевия матрак или слягат при двулицевия. Препоръчително е веднъж на няколко години да подновявате основния продукт за сън - матрака. Спалното бельо например ползваме много по-малко, но сменяме много по-често. Хигиената в спалнята обаче не приключва с това.

Как да използваме максимално дълго матрак?

Препоръката за времето на ползване на матрака е обикновено обвързана с годините реална гаранция, които се дават от производителя. Матракът е добре да се завърта редовно (на всеки 6 месеца), за да бъде равномерно натоварван. Завъртането трябва да става както хоризонтално, така и вертикално, тоест не само зимна/лятна страна, но и глава/крака. Редовното обръщане ще ви позволи да се насладите на матрака си максимално дълго време.

Какви повърхности се препоръчват според начина ни на спане?

На страни: Когато спим обърнати на една страна, налягането в най-изпъкналите части от тялото - рамото, бедрото и ханша се увеличава, поради собствената ни тежест, което може да доведе до болки и изтръпване, ако матракът не реагира адекватно на натиска. Затова хората, които обикновено спят по този начин, намират удобство в меки или средно меки матраци.

По гръб: Спането по гръб според някои е най- здравословната позиция за сън. Подходящи са от средно твърди до твърди матраци.

По корем: Тази позиция е малко предпочитана, води до трудно поставяне на гръбначния стълб в правилно положение. Препоръчва се ниска възглавница или спане без възглавница, за да се постигне добър комфорт. Препоръчват се матраци със средна твърдост.

Освободете съзнанието си преди да заспите

Постарайте се да не си лягате напрегнати или ядосани. Пожелайте си нещо хубаво, кажете си наум любима и позитивна мисъл, разтоварете психиката си. Това ще ви помогне максимално да се насладите на часовете в страната на сънищата.